Gastblog – Moeite met Discpline? Draai het eens om!

http://onderneemstermetsucces.nl/

Met Onderneemster met Succes ondersteun ik andere onderneemsters met zo min mogelijk inspanning het maximale uit hun bedrijf en uit hun privéleven te halen.

Niets komt vanzelf aanwaaien. Maar het kan vaak wel makkelijker. Door focus op de juiste dingen die je ook daadwerkelijk verder helpen bereik jij meer gewenst resultaat. En direct ook meer voldoening.

In mijn reeks van 10 voor Vrouw en Haar Netwerk deel ik 10 belangrijke stappen om te doorlopen wanneer je een switch wilt maken naar meer ondernemen vanuit jezelf. Ondernemen vanuit je eigen ideale situatie. Zakelijk en privé.

Weten dat je daar iets voor moet doen is één. Het daadwerkelijk ook nog GAAN DOEN is twee.

Daarom stap 8.; Discipline.

Discipline wordt in de Van Dale beschreven als: regime van strenge gedragsregels; tucht.

Oef! dat klinkt wel streng, zwaar en niet leuk.

Niet gek dat de meeste mensen bij discipline geen lekker gevoel krijgen. Discipline wordt geassocieerd met dingen ‘moeten’.

Al toen ik een kind was had ik moeite met ‘moeten’. Ik rende er van weg. Ik werd bij ‘moeten’ tegendraads. Ik gooide mijn kont tegen de krib!

Ik vond discipline een waardeloos iets. Waarom zou je dingen moeten? Ik focus mijzelf liever op het willen. Ik heb dan ook nooit écht discipline op kunnen brengen om dingen te doen die ik niet leuk vond of waar ik niet achter stond. En dat patroon heb ik eigenlijk heel mijn leven voortgezet.

Toen ik in 2015 besloot het hele roer om te gooien vroeg dat iets van me. Als je niets verandert veranderd er niets. En die verandering begint bij jou.

Ik ben er alleen, gelukkig, achter gekomen dat er ook een ander soort discipline bestaat.

Dat discipline helemaal niet gaat om dingen tóch doen terwijl je het eigenlijk niet leuk vindt. Dingen doen omdat je vindt (of anderen vinden) dat ‘het hoort’.  Of dingen doen waar je eigenlijk geen zin in hebt.

Ik draai het graag even om. Het is namelijk onzin dat je voor dat soort dingen discipline op zou moeten brengen! Discipline op brengen om dit soort dingen tóch te doen brengt je namelijk helemaal niets. Nada, niente noppes!

Discipline is pas waardevol wanneer je het inzet voor de volgende dingen:

 • Om dingen te veranderen zodat je steeds meer kunt doen wat je wél leuk vindt
 • Om dingen te kunnen bereiken die je WILT bereiken.
 • Om uiteindelijk de ruimte te creëren om te kunnen doen wat je het liefste WILT doen.

Op deze manier krijgt discipline een veel leuke en interessante betekenis. Op deze manier levert discipline je namelijk altijd wat op!

Het leven bestaat uit gewoontes en patronen. ‘The way you do anything you do everything’

Veel van wat we doen,  doen we omdat we het gewend zijn.  Zo geldt dat ook voor dingen die we van ons zelf ‘moeten’. We staan weinig stil bij:

 1. Waarom moet je het van jezelf doen?
 2. Is het écht belangrijk voor je?
 3. Wat levert het je daadwerkelijk op?

Mijn ervaring is dat wanneer je jezelf bewust deze vragen gaat stellen je bij de 2de al een even twee keer moet nadenken. En in veel ‘dingen die we van ons zelf moeten’ is er op vraag 3 geen zinnig antwoord te geven.

Veel dingen die je om een bepaalde reden ‘moet het van jezelf’, zijn niet persé belangrijk en leveren je niet concreet resultaat op.

In plaats van de discipline op te brengen om die dingen tóch te doen (omdat het van jezelf moet.. zonder echte reden) wil ik je aanmoedigen om juist discipline te tonen in die dingen NIET meer te doen!

Klinkt misschien makkelijk. Maar mijn ervaring met onderneemsters met wie ik samenwerk is dat juist die automatische gewoontes en patronen in je denken, handelen en doen doorbreken alertheid en doorzettingsvermogen kost.

Het zijn dingen waarvan je jezelf zo hebt aangepraat (of hebt aan laten praten) dat ze ‘moeten’. Het is een gewoonte in je gedachtepatroon, je denken en doen geworden. Waarbij je je totaal niet meer bewust bent van je waarom en wat je eigenlijk oplevert.

Deze ‘moet’ dingen loslaten kost doorzettingsvermogen én discipline.

Kun je voor jezelf dingen benoemen die onder deze categorie vallen?

Durf jij het van jezelf ‘moeten’ hierin los te laten? Durf je te stoppen met deze dingen doen?

Hier mee aan de slag gaan gaat je heel veel tijd en ruimte opleveren.  Het gaat je enorm veel energie besparen. Energie, Tijd en Ruimte die je kunt gaan besteden aan dingen die je wél wilt doen. En de dingen die je wél resultaat opleveren.

Dus in plaats van jezelf te focussen op dingen die je allemaal ‘moet doen’; Stel je zelf gedurende de dag wat vaker de vraag:

 1. Waarom ben ik aan het doen wat ik nu doe?
 2. Is het écht belangrijk voor me?
 3. Wat levert het me op?

Is jouw antwoord op de 2de en 3de vraag niets wat je verder helpt in waar je naar toe wilt?

Toon de discipline om je gewoonte en patroon hierin te doorbreken. Zodat jij tijd, ruimte en energie bespaart om te kunnen doen wat je wilt en te kunnen focussen op dingen die je wel resultaat opleveren!

Ik geloof dat het je meer oplevert om te focussen op ‘willen’ in plaats van ‘moeten’. Wil je meer lezen over hoe je vanuit willen meer moeiteloos je doelen realiseert. Dan zijn de blogs Als je wat wilt hebben….  en Bereik je doelen door routine.

http://onderneemstermetsucces.nl/

Mandy Joppen Onderneemster met Succes

2 Responses to Gastblog – Moeite met Discpline? Draai het eens om!

 1. Tineke schreef:

  Focus op ‘willen’ in plaats van ‘moeten’.
  Dat hang ik denk ik maar in een lijstje op een zichtbare plaats.
  En dan hopen dat de denkslag lukt.

 2. Dank je wel Tineke voor jouw reactie! Ik ben het helemaal met jou eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *