Blog Miss Legal – Grenzeloos ondernemen doe je zo!

https://www.linkedin.com/company/2875301?trk=prof-exp-company-name

Crossborder e-commerce is hot! Steeds meer buitenlanders nemen producten en diensten af van Nederlandse ondernemers, terwijl Nederlanders ook steeds vaker zaken doen met internationale partijen. Lees daarom hier de tips van Miss Tzaddy om succesvol te ondernemen over de grens.

Globalisering is een feit

De wereld wordt steeds internationaler. We drijven handel met bedrijven in het buitenland en het internet zorgt ervoor dat dat steeds sneller gaat. Grenzeloos ondernemen is nog nooit zo makkelijk geweest. Heb jij een goed lopend bedrijf in Nederland, heb je al uitgebreid marktonderzoek gedaan en wil jij een vestiging openen in het buitenland of jouw bedrijfsactiviteiten online naar het buitenland uitbreiden? Lees dan snel verder!

Internationale wet- en regelgeving

Wees je ervan bewust dat je als internationaal ondernemer te maken zult krijgen met de nationale wet- en regelgeving van een ander, wellicht onbekend land. Daarnaast kunnen er Europese en internationale regels van toepassing zijn. Internationaal ondernemen is spannend, maar ook zeer complex. Schrikt dit je niet af en wil je nog steeds internationaal gaan? Dan ben je bij Miss Legal – uiteraard – aan het juiste adres. Miss Legal heeft voor ondernemers met internationale ambities namelijk een aantal tips en tricks.

Gevolgen in Nederland

Voordat je een vestiging in het buitenland opent, of op andere wijze uitbreidt naar het buitenland, is het verstandig om na te gaan wat de gevolgen voor jouw onderneming zullen zijn in Nederland. Uitbreiden naar het buitenland kan bijvoorbeeld belastingtechnische gevolgen voor jouw onderneming hebben. Daarbij bestaat er een verschil tussen EU-landen en landen buiten de EU. Verder is het verstandig om na te gaan of het handig is om jouw huidige ondernemingsvorm te behouden. Voor deze vragen kun je onder andere terecht bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst en onze Miss Chadya natuurlijk.

Research vestigingsland

De volgende stap is het doen van onderzoek naar de wetten en regelgeving die relevant zijn voor jouw onderneming in het buitenland. Denk daarbij aan onderzoek naar de ondernemingsvormen die in het land van vestiging mogelijk en gebruikelijk zijn. Wat past er bij jouw onderneming en bij de doelen voor jouw onderneming? Wat voor rechtssysteem heeft het land waar jij een vestiging wilt openen? Is er een ‘common law’ rechtssysteem of een ‘civil law’? Benader de lokale Kamer van Koophandel voor het ondernemen in dat land. Ga op zoek naar ondernemers die de stap al hebben genomen en vraag naar hun ervaring.

Check je contracten

Nadat je grondig onderzoek hebt gedaan naar de juridische valkuilen in het land waar jij jouw activiteiten wilt uitbreiden, is het geen overbodige luxe om je in te dekken voor de juridische risico’s die je met internationaal ondernemen loopt. Ga bijvoorbeeld na of jouw contracten toepasselijk zijn voor jouw nieuwe situatie. En mocht er een geschil ontstaan met een buitenlandse klant of partner, welk recht kiezen jullie dan om dit geschil op te lossen? In elk land kan immers iets anders gelden. Kun je Nederlands recht van toepassing verklaren of doe je er verstandig aan om bijvoorbeeld Engels recht te kiezen? En hoe zit het met arbitrage? Wanneer is het verstandig om voor arbitrage te kiezen? Of kun je beter een Nederlandse rechter als bevoegde rechter aanwijzen? Jaja, internationaal privaatrecht is best ingewikkeld!

Keep calm & e-mail Miss Legal

Miss Legal kan samen met jou naar de juridische vraagstukken kijken. Dus ben je op zoek naar iemand die jou kan aangeven welke juridische risico’s jij loopt wanneer je grenzeloos wil gaan ondernemen, of heb je behoefte aan iemand die als business partner met jou kan meedenken? Neem dan vooral contact op met Miss Tzaddy. Miss Legal onderneemt ook grenzenloos! Zo zijn wij te vinden in België, Spanje, UK, Turkije en Oekraïne.

Tzaddy Ozenga heeft zich tijdens haar studie aan de Erasmus Universiteit gespecialiseerd in Commercial Law en Internationaal en Europees recht. Tzaddy heeft veel ervaring opgedaan als bedrijfsjurist en houdt zich graag bezig met legal risk management, onderhandelen en adviseren over (internationaal) zakendoen. Ze spreekt Engels, Nederlands, Spaans en Papiaments. Voor de Spaanstaligen zet Tzaddy momenteel de Spanish Desk op bij Miss Legal, om deze doelgroep beter te kunnen helpen.

https://nl.linkedin.com/in/tzaddy-osenga-46065626

Auteur Tzaddy Osenga Legal Consultant

 

Meld je aan voor een gratis E-book “Juridische tips” van Miss Legal!

https://miss-legal.nl/

Over Miss Legal 

Miss Legal is een internationaal kantoor met vrouwelijke professionals in zeven landen. Miss Legal empowert graag haar cliënten om (ook zelf) hun zaken op te lossen. Dat doen zij middels begrijpelijke adviezen (gratis 5 minute advice!), handige blogs en inspirerende workshops. In de afgelopen vier jaar hebben zij op deze wijze 700.000 mensen mogen ‘empoweren’. Miss Legal heeft geen traditionele kantoren, spreekuren of inloopdagen van negen tot vijf. Zij werken volledig online, snel en zijn zeven dagen per week bereikbaar. Bij Miss Legal betaal je niet per uur, maar een vast bedrag per sessie, advies of oplossing. Miss Legal werkt in teams van juristen, fiscalisten, financiële adviseurs, advocaten, notarissen, particuliere recherches, business coaches en psychologen. Hiermee is Miss Legal de enige one-stop-legalshop waar je hulp krijgt op alle mogelijke gebieden, zowel nationaal als internationaal. Schakel Miss Legal in als jouw strategisch partner die jou helpt met je juridische, financiële en fiscale vragen op het gebied van ondernemerschap, werk en familieleven.

Neem altijd tijdig contact op met Miss Legal zodat zij jou kunnen voorzien van een praktisch advies waardoor je vroegtijdig de juiste actie kunt ondernemen (kostenbesparing!) en de zaak niet escaleert. 

Bron blog; website Miss Legal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *