Maandelijks deelt Vrouw en haar Netwerk in samenwerking met Vrouw PLUS een leerzame blog van een expert met tips speciaal voor jou, ondernemende vrouw met en zonder een eigen onderneming. Nu delen wij met heel veel plezier de ondernemende tips blog van juni 2019. Deze maand is het een inspirerende blog van Jolanda van der Steen van La Fontaine Training, Coaching & Consultancy.

Throw back 2016 – 2006

Het is de laatste tijd een hype om terug te kijken op de zero’s, zoals de trendwatchers het noemen.

Deze trend is vooral zichtbaar op social media zoals Facebook en Instagram. Op dit laatste platform levert #throwback ruim 67.000.000 hits op
Ik had de term, verhaaltjes en foto’s wel langs zien komen en onbewust is het blijven hangen.
Want op een onbewaakt moment, half kijkend naar de tv en half in gedachten kwam bij mij het jaar 2006 boven en daaraan het woord en de gedachten gekoppeld ‘throwback’.

Bewuste keuze 2006

2006 was het jaar dat ik een bewust keuze maakte. Een keuze niet op wat ik kon en waar ik om gewaardeerd werd, maar de keuze op wat ik nu echt wilde.
Deze beslissing kwam niet uit de lucht vallen. Na een fusie bij mijn werkgever, een reorganisatie,  een nieuwe baan en versnelde HBO opleiding volgde, voor deze echtgenote en werkende moeder van twee tienerzoons, een zware burn out.
Nooit  gedacht dat dit mij zou overkomen! (een gedachte die de meeste burn out patiënten hebben, zo bleek later).
Ik herinner me dat ik vooral boos was op- en teleurgesteld in mezelf.  Hoe heb ik het zover laten komen? Waarom ben ik zo ver gegaan? Wat doe ik mijn gezin aan? En wat een falen naar mijn werkgever en medewerkers in mijn team.
Ik voelde me een grote 0!! Maar weet nu dat ik vanuit dit 0-punt mezelf opnieuw uitgevonden heb en geworden ben tot wie ik nu ben.

Tijdens een heftige en lange periode, waarin ik de volledige curve van het rouwproces* doorliep….kwam de rust en werden zaken helder. Zag ik ineens hoe ik mezelf vertroebeld had met denkbeelden over hoe het ‘hoort’, wat ik dacht dat mensen van mij verwachten.
Ik was letterlijk stilgezet en dit gaf me de kans om mezelf waar te nemen…heel apart, als in een derde persoon naar jezelf en je patronen kijken.

Alles is perceptie

Langzaam ging ik de zaken scherper zien, keek ik vanuit een ander perspectief naar dezelfde waarheid. Ik ging ook meer opmerken, nam kleine dingen waar die ik daarvoor niet had gezien, zoals de bloemetjes die tussen de stoeptegels groeien.
Tijdens mijn herstelperiode ging ik bij mezelf te raden wat mij dreef, waar ik het verschil wilde maken, wat mij energie gaf.
In die periode heb ik de beslissing genomen om ondernemer te worden. Om vanuit vrijheid en eigen verantwoordelijkheid mijn loopbaan te vervolgen. Dat vrijheid, eigen regie kunnen nemen én het willen nemen van de verantwoordelijkheden die daarbij horen mij drijven in het leven.

Voor iedereen is er een eigen kruispunt

Ik ben in september 2006 als vennoot in La Fontaine gestapt en heb in 2008 mijn baan opgezegd om volledig en voluit hier voor te kunnen gaan.

Zo terugkijkend is deze periode echt een kruispunt in mijn leven geweest.  Een kruispunt waar ik in de verplichte rust heb kunnen stilstaan bij wat mijn persoonlijke missie was, wat ik mezelf gunde, waar ik energie van kreeg….en wat mij energie koste.
In de 12 jaar dat ik nu vanuit mijn bedrijf medewerkers en organisaties begeleid is dit vaak een terugkerend thema op individueel of organisatieniveau.
Wat is jouw missie of van jouw bedrijf? Waarvoor ben je hier/waarvoor ben je opgericht? Wat zet jou in beweging en wat stopt jou of jouw organisatie?

Om te kunnen groeien moet je stil durven staan..want regeren is vooruitzien, maar dit doen we door de schatten aan ervaringen die ons gemaakt hebben tot wie we nu zijn!

Juni 2019 What’s Your Ikgai?

In 2016 schreef ik dit blog als onderdeel van mijn E-book ‘Iedereen verdient een coach’.
Het is nog steeds actueel en wordt eigenlijk met de dag actueler.

In deze tijd van constante verandering en alles maakbaar lijkt, is het goed om van tijd tot tijd stil te staan en voor jezelf te bepalen: Waar word ik gelukkig van? Wat is mijn passie? Wat zijn mijn talenten? Hoe kan ik deze (meer)inzetten?

Durf eens stil te staan om te kunnen groeien! In de natuur houdt alles en iedereen zich aan dit natuurprincipe. Kijk naar de seizoenen en hoe alles in de natuur zich hieraan aanpast.

Mijn passie voor de ont-wikkeling van mens én organisatie en mijn passie voor reizen heb ik gecombineerd in een 3 daagse persoonlijk leiderschapstraining “Vind je Ikigai in Spanje”. In september 2019 zal er weer een nieuwe gepland worden.

Ben jij nieuwsgierig hoe je meer geluk uit je leven en werk kunt halen?

Wat jouw talenten zijn en hoe je deze (meer)in kunt zetten?
Wil je niet wachten tot september 2019, of alvast een voorproefje?

Schrijf je dan in voor de workshop ‘What’s your Ikigai’ op 7 juni a.s. in Zoetermeer.
Meer informatie kan hier.  Of klik hier om direct in te schrijven.

Speciaal voor de Vrouw PlusLeden, naast de early bird (als je deze maand beslist, uiterlijk 31 mei 2019 ) kan dit met € 50,00 korting ( Vergeet niet om een kortingsbon in te vullen met de code: VrouwPLUS )  en je ontvang bij aanmelden het gratis E-book. “Iedereen verdient een coach” met blogs en zelfinzicht vragen.

 

Hartelijke groet,
Jolanda van der Steen

La Fontaine Training, Coaching & Consultancy

Auteur Jolanda van der Steen Eigenaar La Fontaine – Bevlogen en betrokken coach/trainer/consultant/werkgelukdeskundige

Meer informatie over Vrouw PLUS is te vinden via de website.

Deze blogreeks met ondernemende tips is in maart 2019 door Jolanda Wicherson gestart.

Daarna heeft Susan Veldkamp Blogreeks deze blogreeks hervat met  ondernemende tips april 2019.