Minder moeten meer plezier

Vind je het nog leuk? 
Heb jij gekozen voor het ondernemerschap of voor je baan omdat je iets anders wilde? Iets wat leuker was ten opzichte van wat je deed. Is het nog steeds zo leuk? Of zijn er ongemerkt ‘moetens’ ingeslopen die niet bevorderlijk zijn voor je energie, laat staan dat je er plezier uithaalt. Zelf koos ik in oktober 2018 voor het zelfstandig ondernemerschap om twee redenen:

 •  meer plezier (door te doen wat ik leuk vind)
 •  mijn missie realiseren: ik gun iedere vrouw alle plezier zodat zij nóg meer geniet van haar leven!

Warme zolderkamer
In de zomer van 2018 bracht ik alle stappen van mijn reis naar hoe ik zelf heb leren kiezen voor plezier in kaart. Dat deed ik op mijn zolderkamer. Buiten was het vijfendertig graden en op mijn zolder zo mogelijk nog warmer. Mijn voeten zette ik in een bak koud water om het toch nog iets aangenamer voor mezelf te maken. Ik vatte mijn reis samen in twee methodes: TRUST en FUN. Elke methode is de grondslag voor een tweedaagse training – de plezier metamorfoses.

Op acht februari 2019 gaf ik mijn allereerste ochtendsessie en ik vergeet het nooit meer: het was geweldig! Alles wat ik leuk vind om te doen, zit erin. Ik heb verbinding en liefde ervaren en ik heb met mijn training een verschil kunnen maken voor alle acht vrouwen die er waren. Een deelneemster omschreef de sessie zelfs als ‘magisch’.

Deelneemsters
Een groot deel van de acties voor de voorbereiding van mijn eerste training, hadden betrekking op het vinden van deelneemsters. Zonder aanmeldingen geen sessie. Dat was voor mij wel spannend. Niet eens zozeer het zoeken naar vrouwen die wilden deelnemen, maar de angst dat er niet genoeg inschrijvingen zouden zijn. Ik maakte mijn angst zo groot, dat ik zowaar de mooie doelen die ik nastreefde vergat. Ik was dit gaan doen omdat ik plezier wilde beleven, maar dat was even ver te zoeken.

Vanuit deze angst maakte ik de keuze om voorafgaand aan mijn volgende training webinars te geven. Een webinar is een gebruikelijke manier om nieuwe inschrijvingen te genereren. Ik vind webinars geven niet leuk maar ik dacht: ‘Als ik hiermee mijn eigen angst voor te weinig deelneemsters kan wegnemen, dan doe ik het toch maar’.

Ik wil het niet
Totdat ik me nog geen week later realiseerde, dat ik helemaal niet blij word van het geven van een webinar. Niet van de voorbereiding, niet van het geven ervan en simpelweg niet omdat het al zoveel gedaan wordt. Alleen bij het idee om ermee aan de slag te moeten, boette ik in aan veerkracht.

Daarbij ontdekte ik dat het geven van een webinar mijn angst bepaald niet wegneemt. Wat mijn angst wel ontneemt, is minder krampachtig vasthouden aan het aantal deelneemsters. Of er nu vier, vijftien of vijftig aanmeldingen zijn, ik geef deze ochtendsessies voor het eerst. Ongeacht het aantal deelnemende vrouwen, ik ga een verschil maken.

In dezelfde week als dat ik het webinar bedacht had, koos ik er daarom voor er weer vanaf te zien. Omdat ik me bewust ben van het belang om te doen waar ik plezier uit haal, draai ik gemaakte keuzes terug. Zelfs nadat ik tijd besteed had aan het inrichten van de aanmeldformulieren en kosten gemaakt had voor de Facebookadvertentie. Ik genoot van mijn keuze en er ontstonden vrijwel direct creatieve ideeën die ik wel leuk vond. Deze blog voor je schrijven, is er een van.

Resultaat 
We zijn herhaaldelijk gericht op het behalen van het eindresultaat. Dat is fijn want het helpt je je doelen te realiseren. Maar met een aanpak hoofdzakelijk gericht op resultaat, wil het nog weleens gebeuren dat je jouw eigen plezier uit het oog verliest.

Zo vreemd is het daarom niet dat mijn aandacht vooral gericht was op het voorkomen van een te laag aantal deelneemsters. Terwijl een belangrijke reden om te kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap is dat ik wil doen waar ik in overvloed plezier en levenslust uit haal.

Aandacht 
Inzicht krijgen in wat je niet leuk vindt, helpt je te ontdekken wat je wel leuk vindt. Richt jij jouw aandacht op wat je leuk vindt om te doen? Onderneem jij daadwerkelijk actie om dat voor elkaar te krijgen? De kans is groot dat jij jezelf hebt laten beïnvloeden door één of een veelvoud van deze uitspraken:

 • soms moet iets gewoon
 • het hoort er nu eenmaal bij
 • het is niet alleen maar leuk

Maar hoe vanzelfsprekend is een opmerking als ’het is niet alleen maar leuk’ nu helemaal? ‘Moetens’ wegstrepen, ontdekken wat je leuk vindt en van daaruit toe werken om het daadwerkelijk te doen. Wat is daar nu mis mee? Sterker nog, wat vind jij aantrekkelijker klinken?

Werk jij aan plezier? 
Zijn er bij jou ongemerkt energie kostende ‘moetens’ ingeslopen? Had je aan het begin van het ondernemerschap of jouw baan meer plezier? Dan nodig ik je uit de antwoorden op deze vragen op te schrijven:

 1. Wat houd je tegen om het voor jezelf net even wat leuker te maken? (jouw antwoord op deze vraag is wat je nodig hebt om het te gaan doen)
 2.  Welke dingen vind jij leuk om te doen?

Je mag alles wat je te binnen schiet opschrijven. Welk aspect aan je werk vind je leuk en uit welke hobby of sport put je plezier? Je benoemt het vaak als:

 • daar kijk ik echt naar uit
 • ik kan niet wachten daarmee te beginnen
 • ik vind … zo leuk!
 • ik word zo blij van …!

Een gratis boek voor jouw voorbeeld
Wil je kans maken op één van de vijf gratis boeken Minder moeten meer plezier? Dan nodig ik je uit als inspiratie te dienen voor andere vrouwen! Hoe? Door mij een e-mail te sturen waarin je beschrijft:

 1. Met welke ‘moeten’ ben je gestopt?
 2. Hoe heb je dat gedaan?
 3. Wat heeft het je opgeleverd?

De vijf meest inspirerende voorbeelden krijgen het boek gratis thuisgestuurd. En jouw voorbeeld wordt ter inspiratie gedeeld via Vrouw en haar Netwerk.

Praktische info

 • Mail je reactie naar susan@susanveldkamp.com
 • Dat kan tot en met vrijdag 10 mei 2019
 • Een week later – op vrijdag 17 mei 2019 – worden de vijf winnaars van mijn boek Minder moeten meer plezier bekendgemaakt
 • Behoor jij tot deze winnaars, dan zoek ik via e-mail contact met je voor de verzendgegevens en of we jouw naam mogen publiceren bij jouw voorbeeld
 • Rond 22 mei wordt het boek naar je opgestuurd

Liefs, Susan Veldkamp – Plezierinspirator

Over het boek Minder moeten meer plezier
Waarom lijkt het alsof je alleen maar doet wat je moet? Je moet je best doen op je werk, je moet er zijn voor de mensen om je heen, je moet een goede moeder zijn en je moet dingen goed doen en bij voorkeur perfect. Ergens weet je dat je het liever anders wilt en toch doe je het niet. Dat is eigenlijk raar, want het kost hartstikke veel energie! Waarom niet gewoon doen wat jou het meeste plezier oplevert? Ontdek hoe je met jouw ‘moeten’ kunt stoppen en laat je inspireren om te kiezen voor plezier!