Gastblog – Hoe ik als vrouw een vrouwelijke ondernemer werd

Hè??? Zul je misschien denken je bent toch vrouw en dan toch ook automatisch een vrouwelijke ondernemer.

Ik heb de afgelopen jaren ontdekt dat er een heel groot verschil is tussen hoe mannen ondernemen en hoe vrouwen dat doen en ik durf ook te beweren dat de mannelijke wijze tot nu toe nog steeds succesvoller is.

Echter ben ik wel van mening dat dat niet de enige succesvolle manier is.

Ik wist niet beter dat de zaken die mannen onderscheidend maakt in ondernemen zoals:

  • het hebben van focus,
  • het strategisch werken aan het bedrijf,
  • volgens plannen en doelen werken,
  • goede focus op geld en inkomsten hebben,

De manier was om succesvol te kunnen ondernemen.

Ik had ook geen andere voorbeelden, want ik was, totdat ik mijn vorige bedrijf verkocht, 22 jaar lang de enige vrouwelijke ondernemer in mijn branche. Ik zag alleen maar hoe mannen het ondernemen oppakten. Dus ondernam ik ook zoals mannen dat doen.

Toen ik startte als ondernemer, 28 jaar geleden, waren er veel minder vrouwelijke ondernemers dan nu het geval is. Echter de taal en werkwijzen van mannen wordt nog steeds gedomineerd in ondernemersland. En vrouwen die die taal spreken komen goed mee, vrouwen die dat niet willen of niet kunnen lijken vaak de boot te missen. Dat mag niet zo zijn is mijn overtuiging.

Bovendien is het ook niet congruent voor een vrouw om zich aan te passen aan de ongeschreven mannen regels. Dat ging bij mij steeds meer wringen toen ik meer aan mijn vrouwelijke energie ging werken.

Vrouwen hebben een heel andere manier van ondernemen die ook succesvol kan zijn en in plaats van zich te manifesteren als een man in vrouwenkleren, wat ik zelf ook jarenlang heb gedaan is het voor vrouwelijke ondernemers juist heel goed om de vrouwelijke kwaliteiten te ontdekken en te benadrukken.

Zoals bijvoorbeeld:

  • co-creatie
  • vanuit inspiratie en intuïtie werken
  • oog voor detail
  • de relatie centraal stellen ipv geld
  • financieel verantwoord beleid voeren

Doordat vrouwen van nature vaak onzekerder zijn hebben ze vaak extra support en bevestiging nodig. Daarom zoeken vrouwen volgens mij ook sneller hulp en dat is heel slim, want alles valt te leren. In mijn ogen is een combinatie van alle bovengenoemde eigenschappen een heel goede mix om juist als vrouwelijk ondernemer waanzinnig succesvol te worden.

Spreek de taal van een krachtige vrouw in ondernemersland en je hoeft je niet meer aan te passen. Spreek de taal van een vrouw die niet in haar kracht staat en je wordt niet serieus genomen door mannelijke ondernemers. En mannelijke ondernemers kom je nu eenmaal ook tegen als je onderneemt.

Om juist (nog) meer vanuit vrouwelijke kracht te leren ondernemen hebben we een event georganiseerd voor vrouwen, door vrouwen, met internationale sprekers die gewoon in het Nederlands spreken. Krachtige vrouwen die hun sporen met het ondernemen ruimschoots hebben verdiend en toch op en top vrouw zijn.

Kom je ook, donderdag 27 september?

Meer informatie en aanmelden, klik hier. PS: tot 1 september is de Early Bird prijs van toepassing! Wil je weten hoeveel dit is? Neem dan snel een kijkje op de website.

Auteur Tineke Rensen BusinessAccelerator (>28 jr.), SME’s, Mentoring, Training, Network International Business Women, Author, Intern. Speaker

(noot van de schrijver; om zaken duidelijk te maken heeft zij bewust gechargeerd)

Campagne door YourLight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *