Regelmatig deelt Vrouw en haar Netwerk in samenwerking met Vrouw PLUS een leerzame blog van een expert met tips speciaal voor jou, ondernemende vrouw met en zonder een eigen onderneming. Deze maand delen wij met heel veel plezier de ondernemende tips blog april 2020. En in deze extra editie doen we alles een beetje anders. Wij delen niet alleen een inspirerende blog met tips maar tevens profileren wij een sneak-preview van Jikkie Has.

Stel je voor

Ik ben Jikkie Has. De naam ‘Jikkie’ is een Friese naam en komt 16x voor in Nederland! Toen ik in 2011 voor mijzelf begon, was ik én ambitieus én enorm onzeker. Ik kwam er achter dat ik maar liefst 14 belemmerende overtuigingen had zoals: wie zit er nu op mij te wachten, anderen zijn veel beter, straks ga ik failliet, noem maar op! En toch ben ik mijn droom achter na blijven gaan; meer succesvolle vrouwen! En was ik binnen 1 jaar financieel zelfstandig met mijn bedrijf.

Hoe heet je bedrijf en wie is je doelgroep?

Ik heb het bedrijf Zakelijk Zelfvertrouwen dat zich richt op vrouwen in zowel het bedrijfsleven als degenen met een eigen bedrijf. Zelfvertrouwen blijkt een grotere succesfactor te zijn dan je ambities! Want als jij niet in jezelf gelooft, doet een ander het ook niet en neem je ook niet de acties die je moet nemen!

Wetenschappelijk onderzoekt toont aan dat wereldwijd vrouwen minder zelfvertrouwen hebben dan mannen. Vrouwen onderschatten zichzelf meer, internaliseren kritiek sneller en zijn meer bezig met wat de omgeving vindt dan mannen.

Waarmee help je jouw doelgroep?

Aan zakelijk zelfvertrouwen dus! Ik hoor vaak van vrouwen dat ze privé genoeg zelfvertrouwen hebben, maar dat ze vooral zakelijk zelfvertrouwen missen. Dan steekt de onzekerheid de kop op zodra ze meer zichtbaar worden bijvoorbeeld. Angst voor kritiek, afwijzing, aardig gevonden willen, wat zullen anderen vinden?

Als spreker duiken we samen in de materie: wat zegt de wetenschap over het vergroten van je zelfvertrouwen? Wat werkt wel en niet? Ook heb hier een boek over geschreven: ‘Zakelijk Zelfvertrouwen – Durf Succesvol te zijn’. Ik heb dit boek gebaseerd op wetenschappelijke inzichten uit de psychologie en gedragswetenschappen; wat zeg de wetenschap over hoe je je zakelijk zelfvertrouwen kunt vergroten? Wat werkt wel en wat niet? Hoe kun je dit vertalen naar de praktijk? Dit heb ik aangevuld met praktische ervaringen en persoonlijke verhalen van vrouwen die – met vallen en opstaan – hun ambities hebben waargemaakt. Na het lezen van dit boek weet je precies wat je moet doen (en laten) om met zakelijk zelfvertrouwen je ambities waar te maken.

Wat is je grootste droom?

Mijn grootste zakelijke droom is om veel impact te hebben als spreker. Ik gun het namelijk iedere vrouw (en man) om haar dromen en doelen waar te maken. Om je niet langer tegen te laten houden, door wat dan ook. Ik wil vrouwen- en mannen- een ander perspectief geven en praktische handvatten zodat ze denken: O, op deze manier lukt het mij wel!

Wat is jouw tip?

In mijn boek staan veel waardevolle tips om vanuit wetenschappelijke inzichten je zakelijk zelfvertrouwen te vergroten. Twee tips die heel belangrijk zijn. Eén: we voelen ons allemaal wel eens onzeker, daar is niks geks aan. Wel het feit dat je je hier door laat leiden. En ten tweede is dat de grootste mythe omtrent zelfvertrouwen is, dat je het eerst moet hebben voordat je in actie kunt komen. Onderzoek toont aan dat je je zelfvertrouwen groeit als je in actie komt. Actie komt dus voor zelfvertrouwen, net als in het woordenboek.

Wil je meer informatie? Koop het boek via de website (€ 25,- voor het alles in 1 pakket) of via managementboek: (20,- en gratis verzending), verkrijgbaar vanaf 9 juni 2020 (via haar eigen website wel direct verkrijgbaar).

Blogreeks ondernemende tips

De start van deze Vrouw en haar Netwerk blogreeks was in maart 2019.  Alle ondernemende blogs met tips hier op een rijtje:

 

Wil jij ook meedoen aan deze blogreeks? Informeer wat de mogelijkheden zijn via het contactformulier van de website.