Miss Legal blog – Zoek de verschillen: boekhouder, accountant en fiscalist

https://miss-legal.nl/

De Belastingdienst, aangiften, BTW, facturen, aanslagen… Het zijn onderwerpen die veel ondernemers het liefst vermijden, en als het even kan volledig uitbesteden en niet meer naar omkijken. Welke mogelijkheden bestaan hiervoor voor ondernemers?

“Goedkoop is duurkoop, of zelfs een faillissement!”

Op elke hoek van de straat vind je tegenwoordig wel een administratie- of accountantskantoor. Voor ondernemers is er dus keuze genoeg. De gemiddelde ondernemer, en dan vooral de startende ondernemers, laten hun keuze afhangen van hun budget. Is dat verstandig? Nee, want goedkoop kan niet alleen tot duurkoop leiden, maar zelfs tot een faillissement!

Wat zijn de verschillen tussen boekhouder, accountant en fiscalist?

Voor het uitbesteden van de administratie en geschillen met de Belastingdienst, kan iedere ondernemer kiezen voor een boekhouder, een belastingconsulent, een accountant of een fiscalist. Wat is het verschil tussen deze beroepen? Een boekhouder registreert alle inkomsten en uitgaven. Een accountant controleert en corrigeert het werk van een boekhouder. Ook mag een accountant een jaarrekening opstellen. Een belastingconsulent is iemand die na het volgen van een paar fiscale cursussen zijn “fiscale kennis” aan zowel particulieren als ondernemers aanbiedt. Een fiscalist is gespecialiseerd in de belastingwetgeving, controleert fiscaal de accountant en is gespecialiseerd in de belastingbesparende tips.

Is een boekhouder of accountant genoeg?

Vast wel, maar slim is het niet! Een boekhouder en een accountant zijn namelijk niet dagelijks bezig met de veranderingen binnen de belastingwetgeving en begrijpen de fiscale wetgeving ook niet altijd. Als een boekhouder of een accountant een wetswijziging of een belastingbesparende tip over het hoofd ziet, dan kan dit een ondergang worden voor je onderneming. Jij blijft immers verantwoordelijk voor je eigen administratie. Vraag daarom vandaag nog aan je administratiekantoor wie zij in dienst hebben, wat diens specialisaties zijn en of ze ook fiscalisten in dienst hebben. Niet? Dan kan goedkoop al snel duurkoop worden voor je onderneming.

Toegevoegde waarde van een fiscalist

Een fiscalist wordt in de volksmond ook wel een belastingadviseur genoemd. Een fiscalist is een belastingspecialist die niet alleen je belastingaangifte controleert, maar ook met je meedenkt en beoordeelt of er nog aanpassingen moeten worden gedaan in het fiscaal beleid van je onderneming. Ook particulieren kunnen de hulp van een fiscalist inschakelen. Je kunt dan denken aan situaties als wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe woning is gekocht, bijzondere ziektekosten zijn gemaakt of reiskosten voor werk, en niet duidelijk is hoe dit in de aangifte moet worden opgeven. Een fiscalist staat niet tegenover maar naast de ondernemer of de particulier. Door de helicopter view waar een fiscalist over beschikt, zal hij of zij snel in staat zijn de belastingbesparende tips te signaleren, wat al snel honderde euro’s kan schelen.
Tegenwoordig werken steeds meer fiscalisten met prijsafspraken in plaats van uurtarieven. Zo ook Miss Legal. Alle fiscale werkzaamheden worden tegen een vooraf afgesproken tarief uitgevoerd.

Hoe kunnen we jou helpen?

Wil je een specifiek advies voor jouw situatie? Neem gerust contact met ons op of kijk even rond in onze webshop. Vond je dit een handige blog? Deel het met je vrienden en collega’s! Miss Legal is een one-stop-legalshop voor al jouw juridische vragen, gevestigd in Nederland, België, Spanje en Portugal. Wil je gewoon even met ons bellen of chatten? Dan kan dat uiteraard ook!

Eerder gepubliceerd op de website van Miss legal, mocht je het interessant vinden kan je daar gratis de “Juridische Tips van Miss Legal”downloaden: :

 

Zoek de verschillen: boekhouder, accountant en fiscalist

 

6 Responses to Miss Legal blog – Zoek de verschillen: boekhouder, accountant en fiscalist

  1. Anne schreef:

    Goede, inzichtelijk stuk over het verschil tussen deze vier beroepen. Ik denk dat ik voor mijn eigen bedrijfje belastingadvies zal opvragen bij een accountant met kennis van zaken over belastingwetgeving en belastingbesparende tips.

  2. Koppel schreef:

    Eindelijk antwoorden op mijn vragen.

  3. Lauren de Bruijn schreef:

    Ik dacht niet dat er alle soorten specialisten nodig zijn en een accountant niet genoeg is! Maar ik ga volledig akkoord dat het echt belangrijk is dat alle je financiële, juridische en andere zaken in orde blijven. Dat is nog mogelijk als je een klein bedrijf hebt, maar als het groeit moet je toch iets doen om alle details door te werken. Mijn broer is nu in zo’n situatie en ik denk dat hij toch voor een professionele hulp zal vragen om de kwaliteit en toekomstige succes te verzekeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *