Er valt nog een heleboel te schrijven over dit onderwerp. En helaas is het nodig dat wij vrouwen in Nederland ons beeld over onze eigen prestaties bijstellen, ook vrouwen zijn experts. Wat zeggen anderen over dit onderwerp? Graag geef ik dan ook “het woord” aan Gayle Tzemach Lemmon: Women entrepreneurs, example not exception. Hieronder volgt een vrije vertaling van een deel van haar TedxWomen talk uit 2011.

 

Gayle Tzemach Lemmon: Women entrepreneurs, example not exception

Gayle Tzemach Lemmon: Vrouwelijke ondernemers zijn een voorbeeld niet de uitzondering. Als je praat over banen, dan heb je het over ondernemers. En als je over ondernemers in conflict- en postconflictgebieden praat, dan hebben we het over vrouwen. Rwanda in de onmiddellijke nasleep van de genocide was 77 % van de ondernemers vrouw.

IMF ambtenaren

De ambtenaren van het IMF zijn niet de enige personen die automatisch vrouwen onder micro scharen. De vooroordelen, opzettelijke of anderszins, zijn alomtegenwoordig. Als u het woord “microfinanciering” ziet, wat voor de geest komt? De meeste mensen zeggen vrouwen. En als u het woord “ondernemer” ziet, de meeste mensen denken mannen. Waarom is dat? Omdat wij laag streven en denken als het gaat om kleinere ondernemingen van vrouwen.

Microfinanciering

Microfinanciering is een ongelooflijk krachtig hulpmiddel dat tot zelfvoorziening en zelfrespect leidt, maar we moeten verder met micro-verwachtingen en micro-ambities voor vrouwen, omdat er zo veel meer hoop is voor henzelf en ondernemers.  Er zijn vrouwelijke ondernemers die willen overstappen van micro tot middel grote organisatie en verder.

Cijfers en feiten

In 2018 in de VS zorgde organisaties in  vrouwen-eigendom voor 5,5 miljoen nieuwe banen. In Zuid-Korea en Indonesië eigen vrouwen bijna de helft van een miljoen ondernemingen. In China runnen vrouwen 20 % van alle kleine ondernemingen. En in de derde wereld is dat cijfer tussen de 40 tot 50 %.

Uitzondering of regel?

Vaak krijg ik in zeer interessante discussies met verslaggevers die tegen mij zeggen, “Gayle, dit zijn grote verhalen, maar je hebt het over de uitzonderingen.” Dat zorgt voor een pauze voor een paar seconde door verschillende redenen. Eerst en vooral, als er wordt gezegd dit gaat over uitzonderingen, er zijn veel van deze uitzonderingen en ze zijn belangrijk. In de tweede plaats wanneer we over mannen praten die erin slagen spreken, hebben we het terecht over Pioniers of vernieuwers. Dat doen we niet als het over vrouwen gaat, ze zijn uitzonderingen worden afgewezen of we negeren ze. En tenslotte, is er geen enkele samenleving  in de hele wereld dat niet is veranderd behalve door het meest buitengewone. Dus waarom vieren wij deze vrouwelijke verandermaker en banenscheppers niet in plaatst van te proberen ze te vergeten?

Speciale belangengroep?

Wij vrouwen zijn niet een speciale belangengroep. Wij zijn de meerderheid. En veel te lang hebben we onszelf onderschat en zijn we ondergewaardeerd door anderen. Het is tijd voor ons om hoger te mikken en groter te denken als het gaat om vrouwen, om meer te investeren en te implementeren met onze geld ten behoeve van vrouwen over de hele wereld.

Vrouwen maken het verschil

We kunnen een verschil maken, en een verschil maken, niet alleen voor vrouwen, maar voor een mondiale economie die dringend behoefte aan onze bijdragen. Samen kunnen we bepaalde dat de zogenaamde uitzonderingen beginnen te bepalen. Wanneer we de manier waarop we onszelf zien veranderen, zullen anderen volgen. En het is tijd voor ons allemaal om te denken dat groter het verschil maakt wij vrouwen maken het verschil.

 

Filmed December 2011 at TEDxWomen 2011

Gayle Tzemach Lemmon: Women entrepreneurs, example not exception

Jolanda van Henningen

Auteur Jolanda van Henningen Community Manager en social media adviseur.