Afgelopen december gaf ik een ‘Career Clinic’ over passie en burn-out voor studenten van de pop-afdeling van het Conservatorium van Amsterdam, in januari een ‘Masterclass’ over hetzelfde onderwerp voor studenten van de Herman Brood Academie in Utrecht.

Het postieve gevoel

Het positieve gevoel dat je krijgt als je met passie werkt, kan je voor een burn-out beschermen. Daar gaat bijna elke test van uit die je online kunt doen over burn-out. Maar dezelfde passie kan er ook voor zorgen, zeker bij artiesten, dat je te ver gaat in je werk, en dus eerder een burn-out krijgt.

In Utrecht gaf ik een interactieve lezing voor 90 studenten, in Amsterdam sprak ik voor een kleine, intieme groep van 15 studenten. De sfeer in Amsterdam was heel open en ontspannen. Ik vroeg aan de studenten of ze zich verantwoordelijk voelen voor taken, zelfs al zijn het niet hun taken. Dat is één van de stellingen om te kijken of je gevaar loopt voor een burn-out. Iedereen in Amsterdam reageerde positief op deze stelling!

Ben je nieuwsgierig hoe jij op de stellingen voor het gevaar van burn-out bij artiesten zou scoren? Je kunt hier de test doen.

Burn-out

Een burn-out schopt je helemaal onderuit. Het is geen griep, waarbij je meestal binnen 2 weken vanzelf weer beter bent. De symptomen kunnen wel vergelijkbaar zijn met die van een griep. Als je een keer een burn-out hebt, ben je zo moe dat je je nauwelijks nog kunt verplaatsen. Alles wordt één grote belasting. Je kunt jezelf er nauwelijks nog toe aanzetten om iets met je passie te doen, zoals muziek. Je passie zelf voelt als een verplichting.

Bemiddeld heb je 11 maanden nodig om van een burn-out bij te komen, laten interne statistieken van het Broodfonds zien, een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Stel je eens voor dat je zo lang uit de running bent! Veel muzikanten verliezen hun passie voor muziek tijdens hun burn-out. Als ze zich weer beter voelen, doet muziek hen te veel denken aan de periode vlak voor de burn-out, aan hoe de passie voor muziek ervoor heeft gezorgd dat ze hun gezondheid verwaarloost hebben.

Van alle kunsten werk ik vooral met muziek en met muzikanten. Muziek laat ons zien dat er meer is dan politiek, economie en de dagelijkse sleur waarin we zitten. Muziek laat ons zien dat we connecties kunnen maken, zelf als we niet dezelfde taal spreken. Muziek legt een direct draadje naar onze emoties. Muziek is belangrijk voor jou, voor mij, voor de wereld. Dat maakt muzikanten ook belangrijk. Ik geef om muzikanten.

Mentale training

Daarom ben ik zo bezield over het voorkomen van burn-out bij muzikanten. Ik heb een mentale training ontworpen waarin je als muzikant je eigen ‘Artist’s Burnout Defence Shield‘ kunt bouwen.

De training gaat over het voorkomen van een burn-out. Als je met passie werkt en een burn-out wilt voorkomen, moet je breder kijken dan je passie. Passie is goed, zolang je beseft dat andere factoren ook belangrijk zijn. Je netwerk, je fysieke conditie, je bezieling, een positieve instelling en je energie zijn net zo belangrijk.

Passie

Je wilt je passie brandend houden zonder uit te branden. Dat betekend, dat je moet ontdekken hoe je  passie bij kunt spijkeren en op kunt laden. Je hebt een gewoonte nodig je daarvoor zorgt, dat je regelmatig een blok hout op het vuur gooit om je passie brandend te houden.

Hoe je weer op kunt laden is voor iedereen verschillend. Voor mij werkt het goed, als ik op de bank zit met een goed boek en een kopje thee. Mijn zus heeft mensen om zich heen nodig om op te laden, ze krijgt er energie van. Van hardlopen of zwemmen in koud water kun je ook energie krijgen. Vaak krijg je energie van iets dat niet direct met je passie te maken heeft.

In haar bekende boek “The Artist’s Way” adviseert Julia Cameron aan alle artiesten om elke week een ‘artist date’ te nemen. De ‘artist date’ is een afspraak met de artiest in jezelf, met niemand anders. Je neemt de artiest in jezelf, uit voor een afspraak om geïnspireerd te raken, om op te laden, om wat meer hout op het vuur van je passie te gooien. Het kan een bezoek aan een museum zijn, een bezoek aan de bibliotheek, of een lange wandeling door het bos of langs het strand, een bezoek aan een platenzaak of een winkel voor muziek instrumenten. Het belangrijkste is, dat het voelt als een inspirerend cadeautje aan jezelf.

Wat is jou ‘artist date’ voor deze week?

Website Hilde Spille

Auteur Hilde Spille