Wanneer moet je voor een kennismakingsgesprek betalen en wanneer niet? En wat als je dit verkeerd hebt begrepen?

Miss Legal kreeg onlangs de volgende vraag: “Laatst heb ik als ondernemer een kennismakingsgesprek aangevraagd met een coach. In mijn mail aan de coach stond letterlijk ‘graag plan ik een kennismakingsgesprek met je in om te kijken of een aantal sessies bij jou de juiste keuze voor mij zou zijn.’

Het gesprek is inmiddels al drie maanden geleden. Na dit gesprek besloot ik niet met de coach in zee te gaan. Echter kreeg ik onlangs wel een factuur voor dit gesprek! Volgens de coach ging het om een geboekte sessie en ‘doet ze niet aan kennismakingsgesprekken’.
Nu dreigt ze zelfs stappen te ondernemen als ik niet betaal.
Wat nu? Wie heeft gelijk?”

Kortom, volgens onze cliënt ging het om een vrijblijvend, gratis kennismakingsgesprek, terwijl het gesprek door de coach als een betaalde sessie werd aangemerkt. Moet cliënt nu betalen of niet?

Aanbod en aanvaarding

In Nederland komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. Dat is bij deze casus niet het geval. Cliënt heeft immers laten weten nog in de onderhandelingsfase te zitten en juist behoefte te hebben aan een kennismaking om te kijken of zij van het aanbod van de coach gebruik wilde gaan maken. Als de coach ‘niet aan kennismakingssessies doet’, had zij dit bovendien gewoon kunnen laten weten toen cliënt vroeg om een dergelijk gesprek. Of zij had kunnen aangeven dat hier kosten aan verbonden zouden zijn.

Iedereen kan elkaar facturen sturen, maar dat zegt niet dat die facturen altijd terecht zijn!

Afspraken maken

Overigens adviseren wij alle ondernemers (en deze coach) te werken met opdrachtbevestigingen dan wel offertes met algemene voorwaarden. De volgende keer kunnen zij daarop terugvallen bij geschillen! Altijd handig om te weten wat je afspreekt 😉

Miss Legal kan je helpen met het opstellen van algemene voorwaarden!

Five minute advice

In deze kwestie hebben we cliënt trouwens gratis five minute advice gegeven over hoe hiermee om te gaan, wat te antwoorden en hiermee was de kwestie afgedaan.

Heb jij vragen? Stel ze gerust! Zo kunnen wij ook jou voorzien van een gratis five minute advice over hoe je zelf je probleem kunt oplossen of hoe wij het voor jou kunnen doen voor een vast bedrag. Deel met ons vooral je vragen zodat wij deze in onze blogs kunnen uitwerken zoals in dit geval en anderen daarvan kunnen leren!

Hoe kan Miss Legal jou helpen?

Wil je een specifiek advies voor jouw situatie? Neem gerust contact met ons op voor een gratis 5 minuten advies. Miss Legal is een one-stop-legalshop voor al jouw juridische vragen! Wij werken in teams van juristen, fiscalisten, financiële adviseurs, advocaten, notarissen, privé detectives, business coaches en psychologen. Miss Legal is internationaal actief met vestigingen in zeven landen: Nederland, België, Spanje, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Turkije en Oekraïne. Binnen Miss Legal spreken we: Nederlands, Engels, Spaans, Russisch, Arabisch en Turks. Schakel Miss Legal in als strategisch partner die jou helpt met je juridische, financiële en fiscale vragen op het gebied van ondernemerschap, werk en familieleven.

https://miss-legal.nl/

Over Miss Legal 

Miss Legal is een internationaal kantoor met vrouwelijke professionals in zeven landen. Miss Legal empowert graag haar cliënten om (ook zelf) hun zaken op te lossen. Dat doen zij middels begrijpelijke adviezen (gratis 5 minute advice!), handige blogs en inspirerende workshops. In de afgelopen vier jaar hebben zij op deze wijze 700.000 mensen mogen ‘empoweren’. Miss Legal heeft geen traditionele kantoren, spreekuren of inloopdagen van negen tot vijf. Zij werken volledig online, snel en zijn zeven dagen per week bereikbaar. Bij Miss Legal betaal je niet per uur, maar een vast bedrag per sessie, advies of oplossing. Miss Legal werkt in teams van juristen, fiscalisten, financiële adviseurs, advocaten, notarissen, particuliere recherches, business coaches en psychologen. Hiermee is Miss Legal de enige one-stop-legalshop waar je hulp krijgt op alle mogelijke gebieden, zowel nationaal als internationaal. Schakel Miss Legal in als jouw strategisch partner die jou helpt met je juridische, financiële en fiscale vragen op het gebied van ondernemerschap, werk en familieleven.

Neem altijd tijdig contact op met Miss Legal zodat zij jou kunnen voorzien van een praktisch advies waardoor je vroegtijdig de juiste actie kunt ondernemen (kostenbesparing!) en de zaak niet escaleert. 

Bron blog; website Miss Legal