Als je solo onderneemt komt er veel op je af en denk je alles zelf wel te kunnen doen. Dat kan ook wel, maar het kost tijd en zeker als je niet zo maar even weet waar je het zoeken moet. Tijd die je eigenlijk veel liever in je product of dienst wilt stoppen om zodoende omzet te draaien.

Solo ondernemer

Daar ben ik, Mariam Bentum, me heel erg van bewust, want ook ik struin het internet af naar informatie. Deze informatie wil ik dan – als het even kan – betaalbaar kunnen vinden en toepassen.

Mijn missie is instellingen, ondernemers & starters betaalbaar zichtbaar laten worden door video’s & blogs. Neem maar eens een kijkje op www.mariambentum.nl. Ook geef ik workshops social media : hoe krijg je gratis meer bezoekers op je site. Deze workshops heb ik twee keer met succes gegeven en de volgende staat alweer gepland, namelijk op 11 november in de ochtend van 10-12 uur in Amsterdam (link: www.workandwellbeing.nl/agenda).

Confronterend

Het was voor mij best confronterend dat ik niet in het tempo dat anderen hanteren bij het ondernemen kan toepassen. Onlangs ben ik er ook achter gekomen dat (online) jaarprogramma’s waar je gecoacht wordt niet voor mij gaan werken. Ik heb namelijk in september 2017 twee hele dagen een event bijgewoond. In de avond moet ik dan nog werken. Het bijwonen van een events die een hele dag duren in combinatie met een gezin, vroeg opstaan en in de avond werken? Daar ben ik de hele maand doodmoe van.  Een ochtend intensief op pad kan ik maar 1x per week. Nee, ik klaag niet, ik vertel alleen dat het bijwonen van een event van een hele dag voor mij heel zwaar is . Ik moet daarom steeds afwegingen maken of ik wel of niet ergens aan deelneem.

Hoteldebotel

Dit alles was heel confronterend voor mij. Ik was er in eerste instantie hoteldebotel van, want ik ben een gedreven ondernemer. Kort daarop heb ik dit echter geaccepteerd. Ik ben er trots op dat ik alles kan doen wat ik van plan ben. Dat het tempo daarbij lager ligt dan die van andere ondernemers vind ik dus niet erg. Zeker niet als je weet dat ik vorig jaar elf maanden lang in de overlevingsstand zat.

Ondernemen

Voor mezelf heb ik een keuze gemaakt: ik wil alles goed overwogen doen. Ik bouw alles in mijn tempo op en over vijf jaar ben ik vast waar ik zijn wil (zei ik enthousiast). Voor mij zit er dan niet zoveel druk achter dat ik moet stressen. Daarbij kan ik ook op mijn gezondheid letten. Die 1225 uren per jaar haal ik echter makkelijk.

Naast het ondernemen heb ik als gezegd nog een baan waar ik heel blij mee ben en ik heb last van hersenletsel. Een hele uitdaging waarin ik sinds kort mijn balans heb gevonden. Het ondernemen en mijn draai vinden in alles geeft me enorm veel energie.

Bruisend van energie

Op dit moment bruis ik van energie en ben ik een blij mens. Regelmatig kijk ik even terug naar waar ik een paar maanden geleden stond en waar ik nu sta. Ik had begin van dit jaar helemaal niet durven dromen dat ik in november een lezing over Social Media zou mogen houden tijdens de Community Lunch van Work and Wellbeing en Vrouw en Haar Netwerk. Daar ben ik heel trots op.

Een tip voor alle (startende) ondernemers: kijk even een paar maanden terug naar waar je toen stond en waar je nu staat. En geef jezelf vervolgens een schouderklopje.

Kennis en tips

Verder ben ik heel blij dat ik besloten heb alle kennis en tips die ik heb opgedaan met jullie (startende) ondernemers op Blogspot ga delen. Ik deel daarin dan mijn ervaringen, mijn tips en hoe je low budget toch een heleboel kunt doen (vooral met marketing).

Auteur

Ik ben benieuwd wat jullie van mijn initiatief vinden.

P.S. Volg je me al?  Dit zijn mijn social mediakanalen:

Facebook

Twitter

LinkedIn